Asociația Hearth a lansat proiectul “Povești de familie”: scrisul ca element catalizator între memorie, artă și asumarea trecutului

25 September 2023

Într-un efort de a radiografia nevoia de legătură între generații, Asociația Hearth a inițiat un demers recuperator și artistic prin intermediul proiectului “Povești de familie”.

Proiectul se adresează adulților cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani care doresc să împărtășească poveștile lor de familie – oricât de complicate ar fi ele. În urma unui apel deschis pentru selecția poveștilor care urmează să fie scrise în cadrul proiectului, 51 de persoane și-au exprimat intenția de a lua parte la această inițiativă cu istoriile personale. În urma acestui proces, 24 de povești au fost selectate pentru a face parte din program.

Participanții selectați în urma apelului deschis au început deja să lucreze îndeaproape cu jurnalista și scriitoarea Ana Maria Sandu, care, prin intermediul atelierelor creative (de scris, teatru și jurnalism) îi ghidează în procesul intens de autocunoaștere și scriere autobiografică.

Poveștile dezvoltate în cadrul atelierelor creative vor prinde viață sub forma unor istorii autentice, care vor deveni mărturii pentru un spectacol-lectură ce va avea loc la sediul Asociației Hearth, de pe Parfumului 19. Aceste povești vor fi, de asemenea, publicate într-un ziar distribuit gratuit comunității din fostul Cartier Evreiesc.

În plus, pentru a extinde impactul proiectului, textele rezultate în cadrul atelierelor vor fi adaptate și transpuse într-un podcast dedicat proiectului “Povești de familie”.

Povești de familie radiografiază nevoia de legătură între generații. De continuitate și asumare a ceea ce ești și ce au fost cei dinaintea ta. Cu bune și cu rele. Cu eroisme și slăbiciuni. Într-o lume din ce în ce mai pulverizată, unde există o presiune a prezentului, înțelegerea legăturilor de familie, a cauzelor și efectelor, nu poate să fie decât benefică. Creăm cadrul propice și însoțirea necesară pentru a aduce la suprafață aceste istorii. A le împărtăși și altora. Pentru a transmite și celorlalți mesajul că e importantă istoria lor de viață și de familie. Și, mai ales, că nu există legături de familie exemplare, ci doar povești bine scrise, care te emoționează și te fac să te simți mai puțin singur.

Ana Maria Sandu, scriitoare și jurnalistă

De ce “Povești de familie”?

La baza atelierelor noastre de scris, de teatru și de jurnalism stă conceptul că fiecare om este o poveste. Care e importantă pentru el, dar și pentru cei care vin după el. E un exercițiu terapeutic și artistic necesar de conștientizare a propriei apartenențe și a asumării unui trecut.

Umanitatea sau cruzimea istoriei se va simți întotdeauna la scară umană în ce au trăit bunicii și părinții noștri înaintea noastră. Sau urmașii, apoi. Fiecare cunoaște câte o bucățică a poveștii și e din ce în ce mai greu să reconstituim un puzzle coerent de fapte și întâmplări. Se vorbește din ce în ce mai mult despre traume transgeneraționale, de felul în care ne raportăm la propriul trecut și, implicit, la istoria de familie.

Spectacolul-lectură construit pe baza poveștilor scrise în cadrul programului de ateliere creative va avea loc pe 5 noiembrie 2023, la sediul Asociației Hearth (Casa Kerim).

Pentru mai multe detalii despre proiect, urmăriți paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Hearth și site-ul https://asociatiahearth.ro/.

Proiect cultural cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: BookHub, IQads, Capital Cultural, Dilema Veche, LiterNet, Radio România Cultural, Radio România București FM

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.