Căutăm texte dramatice contemporane românești

30 June 2022

Asociația Hearth a lansat proiectul cultural Din Parfumerie, care urmărește să (re)aducă în conștiința comunității locale memoria culturală a unuia dintre cele mai vechi cartiere ale Bucureștiului, care se leagă de numele și casa Silviei Kerim – scriitoare și jurnalistă care a trăit și a creat întreaga viață pe strada Parfumului 19 din Sectorul 3, în casa care astăzi este sediul Hearth. 

Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2022, căsuța cochetă din Sectorul 3 – cu o încărcătură istorică și culturală impresionantă – va găzdui un program complex de manifestări cultural-artistice cu următoarele componente: 

  • Din Parfumerie {Dramaturgie: șase dramaturgi contemporani români vor avea oportunitatea de a-și vedea textele “de sertar” montate și transformate în spectacole-lectură în premieră la casa Kerim de pe Parfumului 19, în Sectorul 3. Mai mult decât atât, spectacolele vor fi însoțite de dialoguri constructive și directe între echipa de creație și publicul participant, dialoguri care oferă o primă măsură a impactului asupra publicului la prima întâlnire cu textele. Vezi mai jos detalii despre apelul deschis pentru texte dramatice contemporane.

  • Din Parfumerie {Scrisori: pe parcursul desfășurării proiectului Din Parfumerie, vor avea loc șase seri de lectură a unor scrisori, memorii și jurnale care aparțin unor personalități cu impact în cultura română – precum Silvia Kerim, Anton Pann, Ionel Teodoreanu, Ilarie Voronca, Marin Preda etc. – și care constituie un element central în memoria culturală asociată Sectorului 3 prin prisma raportului pe care aceștia l-au avut cu locul în care au trăit și au creat. Lecturile de scrisori vor fi interpretate de tineri artiști și vor fi însoțite de discuții între publicul participant și istorici, antropologi și filosofi. 

  • Din Parfumerie {Copilărie: în cadrul proiectului Din Parfumerie, și copiii se pot bucura de o experiență participativă inedită, prin intermediul spectacolului educativ “Aventuri în casa scriitoarei”, în cadrul căruia aceștia pot să experimenteze și să descopere poveștile și personalitatea Silviei Kerim, precum și complexitatea universului unui scriitor, prin tehnici combinate de joc și animație teatrală. 

Asociația Hearth caută piese de teatru nemontate pentru componenta Din Parfumerie {Dramaturgie

Ești dramaturg debutant sau consacrat și ai un text nou sau care nu a mai fost montat până în prezent? Scrie-ne la asociatiahearth@gmail.com și înscrie-te în proiectul cultural Din Parfumerie

În urma evaluării textelor primite, te poți număra printre cei șase finaliști care vor avea oportunitatea de a-și vedea textele montate în premieră într-un spectacol-lectură desfășurat la casa Kerim de pe strada Parfumului 19 din Sectorul 3, București. 

Apelul este deschis tuturor dramaturgilor contemporani români. Dacă ai întrebări, le poți adresa printr-un email la adresa menționată mai sus, sau te poți înscrie direct la aceeași adresă de email. Asigură-te că citești cu atenție criteriile de mai jos, înainte de a răspunde apelului:

  • Ai texte dramaturgice noi, care nu au mai fost montate până în prezent;
  • Poți trimite maximum două texte care nu necesită o distribuție mai mare de 5-7 actori maximum;
  • Ești disponibil să participi fizic la prezentarea spectacolului – lectură și la discuțiile cu publicul de după, în cazul în care textul tău va fi selectat pentru a fi montat. 

Calendarul apelului Din Parfumerie {Dramaturgie

1 iulie 2022 lansarea proiectului și deschiderea înscrierilor pentru texte noi de teatru
20 iulie 2022 dată limită pentru înscrierea textelor
25 iulie 2022 anunțarea titlurilor selectate, în ordinea primirii aplicațiilor și a îndeplinirii condițiilor de înscriere
30 iulie –  30 noiembrie 2022  prezentarea textelor ca spectacole-lectură în cadrul serilor Din Parfumerie {Dramaturgie


Proiectul Din Parfumerie este finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Radio România Cultural, Radio România București FM, iQool, Zile și Nopți, Asociația Hestugma.