Rezultate selecție texte dramatice contemporane românești

19 August 2022

În perioada 1-20 iulie 2022, Asociația Hearth a lansat un apel deschis adresat tuturor dramaturgilor români (fie ei debutanți sau consacrați) care au un text nou, nemontat până în prezent și își doresc să aibă oportunitatea de a-și vedea în premieră creațiile montate și transformate într-un spectacol lectură la Casa Kerim de pe strada Parfumului 19, din București. 

Apelul deschis face parte din proiectul cultural Din Parfumerie – o inițiativă de revitalizare a memoriei culturale a comunității Sectorului 3, care se desfășoară în perioada iunie – noiembrie 2022 la sediul Asociației Hearth (în casa regretatei jurnaliste și scriitoare Silvia Kerim) și care cuprinde trei componente:

  • Din Parfumerie {Dramaturgie – o serie de șase spectacole – lectură realizate în premieră, pornind de la selecția propunerilor primite în cadrul apelului deschis adresat tuturor dramaturgilor români; în cadrul acestor spectacole, echipa de creație are oportunitatea de a avea un dialog constructiv cu publicul pe baza textelor montate. 

  • Din Parfumerie {Scrisori – o serie de seri de lectură de scrisori, memorii și jurnale aparținând unor personalități cu impact în cultura română, a căror viață și / sau activitate a fost strâns legată de Sectorul 3. Lecturile sunt interpretate de tineri artiști și însoțite de discuții între public și istorici, filosofi sau antropologi invitați la evenimente.

  • Din Parfumerie {Copilărie  – un spectacol educativ cu multiple reprezentații dedicat copiilor, care au oportunitatea de a se bucura de o experiență inedită în casa Kerim, prin tehnici combinate de joc și animație teatrală. 

Rezultatele selecției de texte dramatice contemporane românești

Dramaturgii contemporani români au răspuns pozitiv apelului lansat de Asociația Hearth, astfel că în perioada 1-20 iulie s-au înregistrat nu mai puțin de 52 de înscrieri și 68 de propuneri de texte în total. 

Echipa Hearth a analizat minuțios propunerile primite, iar decizia asupra selecției finale nu a fost ușoară. Mulțumim tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației noastre și așteptăm cu nerăbdare să ne (re)vedem la spectacolele lectură din perioada următoare.

Iată cele șase texte declarate câștigătoare pentru programul Din Parfumerie {Dramaturgie:

  • Frici de Sorina Corneanu 
  • Exodul sufleurilor de Ardian Kycyku 
  • Un basm urban de Norbert Boda 
  • Un fluture răstoarnă o piesă de domino.exe 2.0 de Daria Ancuța 
  • Oameni fără niciun Dumnezeu de Gabriela Mihalache 
  • Pe malul celălalt de Ioana Sileanu 

Calendarul spectacolelor – lectură din programul Din Parfumerie {Dramaturgie:

Cele șase spectacole lectură vor avea loc la sediul Asociației Hearth – casa Kerim de pe strada Parfumului 19, din București, Sectorul 3, în perioada august – noiembrie 2022. 

Locuitorii din București (și nu numai) sunt invitați să participe la premiera spectacolelor și să contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea textelor dramatice contemporane românești prin discuțiile post-spectacol cu echipa de creație. Datele orientative ale reprezentațiilor pot fi consultate mai jos:

Frici de Sorina Corneanu 25 August 2022
Un basm urban de Norbert Boda 29 Septembrie 2022
Un fluture răstoarnă o piesă de domino.exe 2.0 de Daria Ancuța 14 Octombrie 2022
Oameni fără niciun Dumnezeu de Gabriela Mihalache 28 Octombrie 2022
Pe malul celălalt de Ioana Sileanu 5 / 6 Noiembrie 2022
Exodul sufleurilor de Ardian Kycyku 18 / 19 Noiembrie 2022

Pentru mai multe detalii despre fiecare spectacol-lectură, vă invităm să accesați secțiunea de evenimente a paginii noastre de Facebook.

Fă cunoștință cu cei 6 dramaturgi ale căror texte au fost selectate pentru programul Din Parfumerie {Dramaturgie:

Ana Sorina Corneanu

Sorina Corneanu este actor independent (și dramaturg debutant). Pandemia i-a oferit contextul perfect pentru a scrie teatru. Teatrul care să se nască din primul instinct, fără teama nerespectării regulilor. Prima piesă scrisă i-a fost apreciată cu un premiu UNITER – în 2020 – pentru cea mai bună piesă românească a anului, o monodramă, iar în prezent experimentează și relațiile între mai multe personaje. Ca actriță, a colaborat cu Teatrul Masca și Teatrul Apropo, a organizat ateliere de scriere creativă și improvizație, dar a experimentat și lucrul ca redactor și editor de știri, în urma absolvirii cursurilor de televiziune. Scrie pentru Inspiration Unlimited, unde dezvolta conținut, scris și podcast, în sfera dezvoltării personale prin creativitate. Crede foarte mult în colaborare și munca de echipă, pentru un scop mai înalt decât vizibilitatea individuală: produsul final artistic reușit!


Norbert Boda

Norbert Boda este regizor și dramaturg debutant. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune, Artele Spectacolului, secția Arta Actorului, clasa profesorului Miklós Bács, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar apoi a urmat un program de Master în Regie al Facultății  de Teatru și Televiziune din cadrul aceleiași universități. În 2019, a obținut premiul “Cel mai bun actor” – Gala Hop (Gala Tânărului Actor), iar în 2021 a fost nominalizat la festivalul D-Butan-T. Textul cu care a aplicat în cadrul programului Din Parfumerie {Dramaturgie a fost nominalizat pentru Cea mai bună piesa românească a anului 2021 la premiile UNITER. 


Daria Ancuța

Daria Ancuța este studentă la secția Teatrologie (Jurnalism teatral) din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. Pe lângă activitatea academică, Daria este și autor colaborator la revista CUTRA, redactor-editor la Versus Magazine și redactor la Dissolved Magazine. 


Gabriela Mihalache

Gabriela Mihalache a debutat în 2010 cu volumul de poezii “Cel mai frumos nonsens”, iar în 2012 a publicat un volum de teatru. Ambele piese incluse în volum au fost jucate și premiate în cadrul unor festivaluri de teatru. Piesa “Clinica sinucigașilor” a avut premiera în București în 2015; spectacolul a participat la Festivalul de Teatru Independent, fiind inclus, de asemenea, în stagiunea 2015-2016 a Teatrului de Nord din Satu Mare și selectat în cadrul Festivalului Comediei Românești, în cadrul căruia a fost reprezentat pe scena Teatrului de Comedie din București în 2016. 


Ioana Sileanu

Ioana Sileanu  este dramaturg debutant; a scris primul ei text de teatru în 2016 pentru un concurs de dramaturgie feministă organizat de revista Scena.ro, concurs la care a luat locul doi. Ulterior, tot prin participarea la concursuri, a avut un text scurt pus în scenă la Târgu-Mureș într-un spectacol colaj, “Gen EU” (coproducție a teatrului 3G și a Teatrului Național din Târgu-Mureș), iar în 2021 a participat la festivalul D-Butan-T, ca finalistă a concursului de dramaturgie. Tot în 2021 a finalizat masterul de scriere dramatică la clasa Alinei Nelega la UAT Târgu-Mureș, și în prezent spectacolul său de disertație, “Lucrurile pe care le iubesc cel mai mult“, se joacă la Teatrul Studio al UAT.


Ardian Kycyku

Ardian Kycyku este scriitor de origine albaneză și română, autor a peste 55 de scrieri (romane, proză scurtă, texte dramatice, scenarii, studii științifice, eseuri, antologii și traduceri). Are un doctorat în literatură comparată și universală și este profesor de semiotică și stilistică teatrală și literatură albaneză. A obținut numeroase premii și distincții în cariera sa. 


Proiectul Din Parfumerie este finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Radio România Cultural, Radio România București FM, iQool, Zile și Nopți, Asociația Hestugma.